Skip to main content

Aromaterapia: Aromaattiset hoidot ja tuoksupajat Hämeenlinna

AROMAHOITAJA HÄMEENLINNA I KOKONAISVALTAISTA HUOLTOA KEHON JA MIELEN HYVINVOINTIIN KASVIEN ETEERISTEN ÖLJYJEN VOIMAA HYÖDYNTÄEN

Aromaterapeuttinen hoito on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jossa tuoksuvat öljyt ja kevyt lihaksia venyttävä hieronta muokkaavat kehoa ja mieltä lempeästi kuntoon. Hieronnassa käytetään luonnollisia kasveista uutettuja aromaattisia aineita eli eteerisiä öljyjä, jotka vaikuttavat ihmisen mieleen ja kehoon tasapainottavasti. Hoidossa öljyt imeytyvät ihon sekä hengitysteiden kautta verenkiertoon. Ne vaikuttavat myös hajuaistin kautta keskushermostoon sekä limbiseen järjestelmään, joka säätelee autonomisen hermoston toimintaa ja tunteita. Aromaterapialla voidaan hoitaa erilaisia lihassärkyjä, päänsärkyä, tulehduksia, naistenvaivoja ja iho-ongelmia sekä stressivaivoja kuten levottomuutta, unettomuutta ja väsymystä. Tasapainottavana hoitona se toimii myös sairauksia ennalta ehkäisevänä hoitona. HUOM! Aromaterapia ei ole sairauden hoitoa vaan terveyden tukemista. Hoidon tarkoituksena on rentouttaa sekä mieli että keho. Hieronta tehdään rauhallisilla liikkeillä ja se on kevyempää kuin klassinen hieronta. Käytössäni ovat Frantsilan eteeriset öljyt, jotka ovat aromaterapeuttisten eteeristen öljyjen parhaimmistoa. Tule kokemaan aromaterapeuttinen hoitoelämys kehon ja mielen hyvinvointiin! 

Aromaterapeuttinen hieronta, 60 min 92€ / 90 min 110€
Lempeä hoitoelämys kokonaisvaltaiseen mielen ja kehon hyvinvointiin. Aromaterapeuttinen hoito on kokemuksena hyvin rentouttava ja miellyttävä, jossa rauhallinen hieronta yhdistettynä eteeristen öljyjen hyväätekevään vaikutukseen auttavat uupunutta ja jännittynyttä kehoa elpymään. Tuoksut ja lempeä kosketus yhdessä koskettavat haju- ja tuntoaisteja, jotka välittävät viestejä hyvinvoinnista koko olemukseemme eheyttäen tunteita sekä tasapainottaen kehoa. Hieronta on kevyempää kuin klassinen hieronta ja lihaksia muokataan pehmein ottein. Eteeriset öljyt imeytyvät tehokkaasti ihon läpi elvyttäen samalla mm. pintaverenkiertoa ja soluaineenvaihduntaa. Käytettävät eteeristen öljyt valitaan aina yksilöllisesti alkuhaastattelun perusteella.

Tuoksun taikaa 90 min / 110€
Lempeä, hellivä hieronta yhdistettynä hoitaviin tuoksuihin. Tuoksujen taikaa on aromaterapeuttinen hoito ylävartalolle, jossa kädet, hartiat ja niska hierotaan 100% luonnollisilla eteerisillä öljyillä sekä hoitavalla pohjaöljyllä. Tässä hoidossa tuoksuja rakastava saa rentoutua miellyttävässä hieronnassa samalla kun tuoksut tekevät taikojaan. Pään hieronta kruunaa rentouttavan elämyksen. Tässä hoidossa saat päästää myös sisäisen parfymöörisi valloilleen, sillä hoidon lopuksi pääset valmistamaan oman persoonallisen, henkilökohtaisen ja helppokäyttöisen 𝘭𝘶𝘰𝘯𝘯𝘰𝘭𝘭𝘪𝘴𝘦𝘯 parfyymin kotikäyttöön. Kun oma nenä on valinnut parfyymin raaka-aineet, on tyytyväisyys taattu. LAHJAKORTTI SUOSIKKI.

Parfyymipaja - luo oma voimatuoksusi  
Varaa itsellesi hetki, ja tule valmistamaan oma voimatuoksusi, uniikki roll-on -parfyymi, eteerisistä öljyistä sekä jojobaöljystä. Omin käsin tehty luonnollinen hoitava tuoksu on ihana lahja itselle. Tuoksuvalikoimasta löytyy paljon eri vaihtoehtoja, ja yhdistelemällä eri öljyjä saat takuulla persoonallisen tuoksun. Parfyymipaja hoitolalla 30€/hlö (3-6hlö)

Voit kerätä yhteen ystävä-/työporukan, ja järjestää iloisen illan hoitavien tuoksujen äärellä myös sinun kotonasi/työpaikallasi. Minä tulen paikan päällä tarvikkeiden kera ja te pääsette yhdessä ystäviesi kanssa viettämään illan hajuvesitehtailijoina, päästämään sisäiset parfymöörinne valloilleen ja valmistamaan persoonalliset, helppokäyttöiset ja luonnolliset parfyymit kotikäyttöön. Kysy tarjous!

Aromaterapian aakkoset

ETEERISET ÖLJYT JA NIIDEN KÄYTTÖTARKOITUKSET LYHYESTI

Aromaterapia - mitä se on? Kun kuljet metsässä tai kukkivalla niityllä voit huomata mielialasi paranevan, hengityksesi syvenevän ja saatat hetkittäin unohtaa arjen kommervenkit ja kiireen tunteen. Ympäröivä luonto ja sen tuoksut rauhoittavat. Tiesitkö muuten, että tuoksut vaikuttavat aivoihisi jo ennen kuin tunnistat tuoksun?

Nykyaikaisessa aromaterapiassa hyödynnetään satojen kasvien eri osia, kuten kukkia, lehtiä, ruohoja, puunkaarnaa, hartseja, siemeniä ja hedelmiä. Näistä luonnon aarteista saadaan eristämällä (tislaamalla, uuttamalla, puristamalla) kerättyä kasvien haihtuvat, voimakkaasti tuoksuvat yhdisteet eli eteeriset öljyt. ”Eteerinen öljy on kasvin oma apteekki, jolla se hoitaa ja korjaa itseään, sekä houkuttelee tuoksulla pölyttäjiä luokseen. Ei siis ihme, että eteeriset öljyt ovat niin ihanan tuoksuisia ja täynnä hoitavaa voimaa.” Näin öljyjä kuvaillaan Frantsilan Luomuyrttitilan nettisivuilla. "Eteeriset öljyt ovat aromaattisten kasvien kasvirauhasten tuottamia haihtuvia, voimakkaasti tuoksuvia yhdisteitä. Ne eivät liukene veteen, mutta ne voidaan helposti sekoittaa kasviöljyihin sekä alkoholiin. Eri eteerisiä öljyjä voidaan sekoittaa keskenään tietyn tehon tai tuoksuyhdistelmän aikaansaamiseksi. Eteerinen öljy on aito, kun se on saatu yhdestä kasvilajista, siihen ei ole lisätty mitään kemiallisia jatkeita, eikä sitä ole standardoitu lisäämällä tai poistamalla aineosia. Synteettisesti valmistetuilla tuoksuvilla öljyillä eli hajusteilla ei ole hoitavia vaikutuksia vaan päinvastoin." 

Ihmiset ovat osanneet eristää kasveista tuoksuvia, haihtuvia öljyjä jo vuosituhansien ajan. Eteerisiä öljyjä on käytetty hoitavina ja tuoksuvina aineina, hyvän olon tuojana, terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä sekä kauneudenhoidon tukena jo vuosituhansien ajan. Vanhimmat muistiinpanot eteeristen öljyjen käytöstä ovat löytyneet jo vuosilta 4000-2000 ennen ajan laskun alkua Kiinasta ja Intiasta. Sieltä käyttö levittäytyi Egyptiin. Faaraoiden hovista kallisarvoiset öljyt kulkeutuivat kauppiaiden mukana Kreikkaan ja Roomaan. 1200-luvulla tieto arabialaisista hajuvesistä oli levinnyt kaikkialle Eurooppaan. Kasvien positiivisista vaikutuksista ihmisen mieleen on tehty useita tutkimuksia vuosien varrella. 

Monipuoliset ja monikäyttöiset eteeriset öljyt ovat siis kasveista eristettyjä aromaattisia aineita, jotka vaikuttavat ihmisen mieleen ja kehoon tasapainottavasti. Aromaterapialla voidaan hoitaa erilaisia lihassärkyjä, päänsärkyä ja tulehduksia, helpottaa flunssan oireita, vatsa- ja suolistovaivoja, naistenvaivoja ja iho-ongelmia. Ja stressivaivoja! Tässä ajassa ihmiset tuntuvat kokevan kuormitusta ja uupumusta huolestuttavan monella tasolla - on levottomuutta, unettomuutta ja väsymystä. Tasapainottavana hoitona aromaterapia toimii myös sairauksia ennalta ehkäisevänä hoitona. (HUOM! Aromaterapia ei ole sairauden hoitoa vaan terveyden tukemista). Lisäksi eteeriset öljyt toimivat loistavasti myös kotikäytössä - tunnelman luomisessa, löylytuoksuna ja vaikkapa pyykinpesussa. Kuten huomaat, vain taivas on rajana. Luonnolliset tuoksut ovat todella toimiva ja ennen kaikkea helppo tapa tukea omaa ja läheisten hyvinvointia. 

Eteeriset öljyt vaikuttavat ihmiseen mm. hengityksen kautta. Kun tuoksumolekyylit tarttuvat nenän hajureseptoreihin, ne lähettävät samantien viestin hermoimpulsseina suoraan aivojen limbiseen järjestelmään, jossa sijaitsee ihmisen tunnekeskus. Tämän jälkeen tuoksumolekyylit matkaavat hippokampukseen, missä tunnistetaan tuoksu ja onko siitä aiempia tuoksuhavaintoja. Hajuaistilla on suuri merkitys tunteisiin ja se voi herättää varhaisiakin muistoja tuoksuun liittyen. Limbisellä järjestelmällä on yhteys aivolisäkkeeseen ja sitä kautta hormonitoimintoon. Keskushermoston välityksellä tuoksulla vaikutetaan kaikkiin kehon toimintoihin. Hajuaistin kautta saadaan siis nopein vaikutus, ja tuoksu alkaa vaikuttamaan jo ennenkuin huomaakaan. Tuoksulampun tai diffuuserin avulla voit levittää tuoksua myös huonetilaan. Huoneilmaan tuoksutettuna eteerinen öljy tulee valita aina herkimmän haistelijan mukaan. Tämä tulee ehdottomasti ottaa huomioon mikäli samassa tilassa on lapsia, eläimiä tai heikkokuntoisia. Eräät sairaudet ovat myös esteitä eteeristen öljyjen käytölle. Eteerisistä öljyistä ja laadukkaasta kasviöljystä valmistettu yksilöllinen parfyymi toimii myös terapeuttisena tuoksuna. Hieronnassa öljy imeytyy sekä hajuaistin että ihon kautta elimistöön. Ihon kautta ne vaikuttavat verenkiertoon, lymfan kulkuun ja hermostoon. Eteerinen öljy voi olla hyvin pienimolekyylistä ja se läpäisee myös veriaivonesteen. Öljymolekyylejä on mitattavissa verestä melko pian iholle levittämisen jälkeen. 

Eteeristen öljyjen ominaisuudet ja käyttöalueet riippuvat niiden kemiallisesta koostumuksesta. Kun tuoksu alkaa vaikuttamaan se viestittää elimistölle miten sen tulee reagoida: esimerkiksi virkistyäkö vai rentoutua. Eteeriset öljyt voivat mm. lievittää kipua, poistaa nesteitä, elvyttää hormonaalista toimintaa ja verenkiertoa, parantaa ihovaivoja sekä solujen aineenvaihduntaa. Useasti ne ovat myös antiseptisia ja tuhoavat bakteereja sekä viruksia. Niillä saadaan myös myönteistä vaikutusta mielialaan. Eteeristen öljyjen tutkimus maailmalla on hyvin aktiivista ja öljyistä löytyy paljon tieteellistä tutkimusta. On tutkittu esimerkiksi, että laventeli, appelsiini, kamomilla ja neroli stimuloivat aivorungossa sijaitsevaa raphe tumaketta ja näin vaikuttavat serotoniinin vapautumiseen, joka rentouttaa oloa. Rosmariini ja havupuut  taas aktivoivat niin ikään aivorungossa sijaitsevaa locus cerulues tumaketta vapauttaen noradrenaliinia, joka lisää puhtia ja energiaa. Ylang-ylang ja patsuli puolestaan stimuloivat aivolisäkettä ja aktivoivat endorfiinien eli hyvän olon hormonien vapautumista, jotka toimivat myös kivun lievitykseen. Greippi sekä jasmiini stimuloivat hypotalamusta ja aktivoivat engefaliinien eli mielialan kohentajien vapautumista. On tutkittu mm. sitä millainen vaikutus näillä olisi kroonistuneisiin selkäkipuihin. Eukalyptus desinfioi ja avaa hengitysteitä, piparminttu lievittää sileiden lihasten kouristuksia ja helpottaa vatsavaivoja,  ruusu ja pelargonia helpottavat naisten hormonaalisia vaivoja ja pitävät ihokudosta nuorekkaana. Eteeriset öljyt ovat äärimmäisen tiivistä ainetta. Pieneen pulloon mahtuu valtavan suuri hoitovoima. Esimerkiksi yhteen tippaan laventelin eteeristä öljyä tarvitaan kottikärryllinen tuoretta laventelin kukkaa. Eteerinen öljy tulee lähestulkoon aina laimentaa kasviöljyyn iholle laitettaessa, ja ne ovat liian voimakkaita sisäisesti käytettynä. Sisäistä käyttöä ei siis suositella. Jos on ongelmia verenpaineen kanssa, muita sairauksia, käytät lääkitystä tai olet raskaana, käänny aina ammattilaisen puoleen, jotta löydät itsellesi oikeat eteeriset öljyt. 

Valmistuin vuonna 2022 aromaterapian ammattilaiseksi Frantsilasta, joka on luonnonmukaisen hoitamisen pioneereja Suomessa. Jo aikoinaan kosmetologikoulussa olin erityisen kiinnostunut eteeristen öljyjen, tuoksujen ja luomuraaka-aineiden vaikutuksesta ihonhoitoon ja kehon hyvinvointiin. Luomuraaka-aineet ovat työssäni olleetkin mukana ihan alusta saakka, ja luomukosmetiikasta ammattikäytössä on muodostunut erittäin hyvät kokemukset. Tutkijatyyppiä alkoivat kosmetiikan raaka-aineet ja kemia kiinnostamaan yhä enenevässä määrin, ja nyt halusin lähteä syventämään tietämystäni eteerisistä öljyistä. Niiden ympärillä kun pyörii tällä hetkellä varsin vilkastakin keskustelua ja markkinoilta löytyy jos jonkinlaista valmistetta, ja jotta valmisteita voi käyttää turvallisesti ja niistä voisi oikeasti olla hyötyä, on asioihin syytä perehtyä syvällisemmin kuin pelkällä pintaraapaisulla. 

Bloomingtonin valikoimasta löydät erittäin suosituksi hoidoksi nousseen, kehoa ja mieltä hellivän aromaterapeuttisen hieronnan pidempänä koko kehon hoitona (90min) tai lyhyempänä osahoitona (60min). Hoidon aluksi tehdään haastattelu, jonka pohjalta ja tarpeiden mukaan valitaan sopivat eteeriset öljyt. Voit myös valita yksinkertaisesti rentouttavan tai virkistävän hoidon. Aromaterapeuttinen hoito on kokonaisvaltainen hoitomuoto, jossa tuoksuvat öljyt ja kevyt lihaksia venyttävä hieronta muokkaavat kehoa ja mieltä lempeästi kuntoon. Aromahieronta on todella rentouttava hoito, joka avaa kireitä lihaksia, mutta on otteiltaan lempeämpää kuin klassinen tai urheiluhieronta. Aromahieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja nestekiertoa hyvin tehokkaasti. Käytössäni on Frantsilan, Farfallan sekä  eteeriset öljyt, jotka ovat aromaterapeuttisten eteeristen öljyjen parhaimmistoa. Tule kokemaan ainutlaatuinen hoitoelämys kehon ja mielen hyvinvointiin! Varaa oma aikasi ajanvarauksesta! Mikäli haluat lisätietoa tai sinulla heräsi mielen päälle kysymyksiä asiasta, tai vaikka asian vierestä, ota ihmeessä yhteyttä!

 • Appelsiini

  Appelsiini antaa energiaa ja nostattaa mielialaa

  Eteerisessä appelsiiniöljyssä on makean raikas ja hedelmäisen energinen tuoksu. Appelsiiniöljy lämmittää, piristää ja lisää rohkeutta, mutta samalla myös rauhoittaa ja hillitsee stressiä. Appelsiinin eteerinen öljy sisältää runsaasti D-limoneeni -antioksidanttia, joka edistää solujen uusiutumista.

  Appelsiinin eteerinen öljy kylmäpuristetaan tuoreen hedelmän kuoresta.

  Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva appelsiini mainitaan kiinalaisessa kirjallisuudessa jo vuonna 314 eaa. Appelsiinia onkin viljelty Kiinassa jo tuhansia vuosia. Portugalilaiset kauppiaat toivat 1400-luvulla kauppamatkoiltaan appelsiinin Eurooppaan, ja siihen ihastuttiin välittömästi. Hedelmän alkuperä näkyy myös sen nimessä: sana appelsiini koostuu kirjaimellisesti sanoista omena ja kiina eli kiinan omena.

 • Basilika

  Rentouttaa, selkeyttää ajatuksia ja hillitsee stressioireita.

  Eteerisessä basilikaöljyssä on hienoisen karkea ja makean yrttinen tuoksu. Öljystä voi aistia myös kamferimaisen vivahteen. Basilika avaa hengitysteitä, terästää keskittymiskykyä ja lisää valppautta. Basilika voi olla tehokas apu aineenvaihduntaongelmien, ruoansulatusvaivojen ja pahoinvoinnin hoidossa.

  Eteerinen basilikaöljy kylmäpuristetaan yrtin lehdistä ja kukkivista latvoista.

  Aasiasta ja Afrikasta kotoisin olevaa basilikaa on viljelty jo tuhansia vuosia. Antiikin Roomassa yrttiä pidettiin pyhänä ja sitä käsiteltiin erityisen kunnioittavasti. Sana basilika palautuu kreikan sanaan basileus, joka tarkoittaa kuningasta. Monen silmissä basilika onkin mausteiden kuningas. Basilikan parantavat ominaisuudet on tunnettu jo vuosisatoja myös länsimaissa. Yrttitutkija John Gerard huomasi jo 1500-luvulla, että skorpionin piston saaneiden kipu lievittyi, kun he söivät basilikaa.

 • Bergamotti

  Rauhoittaa, tyynnyttää ja vahvistaa.

  Eteerisessä bergamottiöljyssä on raikas, makean sitruksinen tuoksu. Bergamotista voi myös erottaa hennon mausteisen ja balsamisen tuoksuvivahteen.

  Bergamotti rentouttaa ja hillitsee stressiä, auttaa saavuttamaan tyynen mielentilan ja vahvistaa itsetuntoa. Öljy myös hoitaa ja rauhoittaa kuivaa ja kutiavaa ihoa.

  Bergamotin eteerinen öljy kylmäpuristetaan lähes kypsän hedelmän kuoresta.

 • Eukalyptus

  Virkistää ja rentouttaa

  Nauti eukalyptuksen virkistävistä ja hengitystä avaavista tuoksuvivahteista. Eteerisessä eukalyptusöljyssä on raikkaan minttuinen, mausteisen kamfeerinen tuoksu. Eukalyptusöljy lievittää hengitystieoireita ja tukkoisuutta. Öljy toimii myös antiseptisena aineena; se desinfioi ja raikastaa tehokkaasti huoneilmaa. Suihkuta suoraan huoneilmaan, käytä höyryhengityksessä, hauteena tai vaikka lempeässä kylvyssä.

  Eukalyptuksen eteerinen öljy höyrytislataan eukalyptuspuun lehdistä ja nuorista oksista.

  Australiasta lähtöisin oleva eukalyptus on aboriginaalien perinteinen lääkintäkasvi. Eukalyptuksen palavien lehtien savua on käytetty vuosisatojen ajan terveyden edistämiseen.

 • Fenkoli

  Rauhoittaa ja lisää rohkeutta

  Eteerisessä fenkoliöljyssä on makea ja anismainen tuoksu. Voit aistia öljystä myös maanläheisen, pippurisen vivahteen. Aromaattinen fenkoli rauhoittaa, lisää rohkeutta, tasapainottaa miellyttävästi ruuansulatusta ja vähentää turvotusta.

  Fenkolin eteerinen öljy höyrytislataan murskatuista siemenistä.Fenkoli kuuluu 900-luvulta peräisin olevan yhdeksän yrtin loitsun taianomaisiin ainesosiin. Vanhan anglosaksisen loitsun yrttisekoitusta käytettiin tulehdusten ja myrkytysten hoitoon. Tiesitkö myös, että fenkolin kreikkalainen nimi on marathon kuuluisan Marathonin taistelun mukaisesti? Marathon tarkoittaa kirjaimellisesti fenkoliniittyä. Myös juoksukilpailu on saanut nimensä myyttisestä taistelusta

 • Frankinsensi

  Nostattaa mielialaa ja parantaa luovuutta

  Mieltä elävöittävässä eteerisessä frankinsensiöljyssä on ylevän raikas terpeeninen pintavivahde. Tuoksun pohjasävy on lämpimän rikas ja makean balsaminen. Frankinsensi nostattaa mielialaa, lievittää stressiä, vahvistaa keskittymiskykyä, edistää henkistä tasapainoa ja parantaa luovuutta. Öljy hoitaa vahingoittunutta ihoa sekä tasoittaa ryppyjä ja arpia.

  Frankinsensin eteerinen öljy höyrytislataan frankinsensi-puun pihkasta.Frankinsensiä käytettiin jo antiikin aikana Intiassa, Kiinassa ja lännen katolisessa kirkossa uskonnollisissa seremonioissa. Frankinsensi tunnetaan yhtenä kolmesta lahjasta, jonka itämaan tietäjät toivat Jeesus-lapselle. Palaessaan frankinsensi erittää suitsutussavua, jota pidettiin pyhyyden ja rukouksen symbolina. Muinaisessa Egyptissä frankinsensiä käytettiin nuorentavissa kasvonaamioissa ja hajusteissa.

 • Greippi

  Virkistää mieltä ja parantaa keskittymiskykyä

  Eteerisessä greippiöljyssä on raikas, sitruksinen tuoksu. Greippi virkistää mieltä, parantaa keskittymiskykyä, auttaa kehoa puhdistumaan kuona-aineista ja hellii ihoa. Öljyssä on runsaasti ihoa tehokkaasti hoitavaa D-limoneeni -antioksidanttia. Hierontaöljyyn lisätty greippiöljy on myös erinomainen keino selluliittiin hoitoon.

  Greipin eteerinen öljy kylmäpuristetaan tuoreen hedelmän kuoresta.

  Kielletyksikin hedelmäksi kutsuttu greippi on syntynyt makean appelsiinin ja pomelon risteytyksenä. Ensimmäiset maininnat greipistä palautuvat 1750-luvulle Barbadoksen saarta käsittelevään luonnonhistorialliseen teokseen. Greippi tunnetaankin yhtenä Barbadoksen seitsemästä ihmeestä.

 • Inkivääri

  Vahvistaa ja voimistaa

  Eteerisen inkivääriöljyn tuoksu on lämmin ja mausteinen. Löydät inkivääristä myös raikkaan vihertäviä, puunvivahteisia tuoksuja. Tehokas luonnonmukainen rohto inkivääri kuuluu erottamattomasti perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen. Sen parantavat ominaisuudet tunnetaan myös länsimaissa. Inkiväärin eteerinen öljy höyrytislataan kuorimattomasta ja kuivatusta maajuuresta.

  Ruoanlaitostakin tuttu inkivääri vahvistaa ja voimistaa, energisoi ja edistää ruuansulatusta. Se lisää kestävyyttä, hoitaa lihaksia ja niveliä sekä avaa hengitysteitä.

 • Jasmiini

  Naisellinen sensuelli kukkaistuoksu

  Jasmiinin eteerinen öljy on täyteläisen rikas ja lämmin kukkainen tuoksu, jonka pohjasävy tuo mieleen teen vivahteet. Se hehkuu viettelevyyttä ja vapautunutta seksuaalista voimaa. Intensiivinen jasmiini auttaa syventämään tunteita, ja siksi sitä käytetään myös parisuhteen hoitoon. Jasmiiniöljy pehmentää ihoa, stimuloi aisteja, kiihottaa seksuaaliviettiä ja kohottaa mielialaa.

  Jasmiiniöljy valmistetaan jasmiinikukan uutteesta. Kukkauute valmistetaan liuotinerottelulla, ja alkoholierottelun keinoin siitä syntyy puhdasta ainesta. Kun puhdas aines höyrytislataan, saadaan jasmiinin huumaavaa eteeristä öljyä.

  Jasmiinin kukat on poimittava öisin, sillä jasmiinin tuoksu on auringonlaskun jälkeen voimakkaimmillaan. Kukat levitetään ja jätetään useaksi päiväksi oliiviöljyyn kastetulle puuvillaliinalle odottamaan aistikkaan tuoksun uuttamista. Siksi jasmiini tunnetaan myös yön kuningattarena.

 • Kardemumma

  Voimistaa ja tukee ruuansulatusta

  Kardemumman eteerisessä öljyssä on makean mausteinen ja lämmittävä tuoksu, jossa on metsäisen balsaminen pohjasävy. Miellyttävästi lämmittävä kardemumma tukee ruuansulatusta, voimistaa, avaa hengitystä, lisää syljen eritystä, rentouttaa ja kohottaa mielialaa. Kardemummaöljystä voi olla apua ylirasituksen oireiden ja henkisen väsymyksen lievittämiseen. Kardemummaöljy lisää myös aistikkuutta ja seksuaalista halukkuutta.

  Kardemumman eteerinen öljy höyrytislataan kuivista ja kypsistä siemenistä.

  Kardemumman mustat aromaattisen makeat siemenet ovat olleet jo pitkään muiden muassa arabien, japanilaisten ja saksalaisten suosiossa. Muinaiset egyptiläiset pureskelivat kardemummansiemeniä valkaistakseen hampaitansa, kreikkalaiset käyttivät sitä hajusteena. Viikingit toivat mausteiden kuningattarena tunnetun kardemumman Konstantinopolista Skandinaviaan, jossa sen suosio pitää edelleen pintansa.

  Kardemumma on turvallinen antiseptinen öljy. Epilepsiasta ja sydänvaivoista kärsivien on kuitenkin varottava öljyn liiallista käyttöä.

 • Kataja

  Voimistaa, virkistää, puhdistaa

  Eteerisessä katajaöljyssä on makean raikas, metsäisen balsaminen tuoksu. Virkistävän raikas katajaöljy vahvistaa oloa, tekee hyvää lihaksistolle ja edistää kehon nesteiden virtausta. Huomioi, että katajaöljy ei sovellu munuaisvauriosta kärsivälle henkilöille.

  Katajan eteerinen öljy höyrytislataan katajanmarjoista.

  Tiesitkö, että kataja voi elää yli tuhatvuotiaaksi? Suomen kulttuurihistoriaan yhdistyvän havupuun marjanmaisia käpyjä kutsutaan katajanmarjoiksi. Kypsät katajanmarjat ovat syvän sinisiä. Pohjois-Euroopassa katajanmarjaa on käytetty sekä mausteena että parannuskeinona. Katajanmarjoja käytettiin muun muassa sadonkorjuun aikaan nautitun oluen maustamiseen. Katajan ajateltiin suojaavan myös villieläimiltä ja pahoilta hengiltä.

  Käytä hierontaöljyssä tukemaan lymfan toimintaa ja kuona-aineiden poistumista. 1 tippa / 1 rkl pohjaöljyä.

 • Laventeli

  Rauhoittaa mieltä ja kehoa

  Eteerisessä laventeliöljyssä on läpäisevän raikas ja hedelmäinen tuoksu, josta voi aistia kamfeerimaisia vivahteita. Laventeli rauhoittaa mieltä ja kehoa.

  Jo antiikin roomalaiset hajustivat kylpyvetensä rauhoittavalla laventelilla. Kerrotaan, että laventelipelloilla työskentelevät ihmiset eivät koskaan kärsi päänsärystä. Laventeli tasapainottaa ailahtelevaa mielialaa, rauhoittaa mielen ennen nukkumaanmenoa ja auttaa vatsan toiminnan tasapainottamisessa. Huomioi, että laventeli ei sovi jatkuvaan käyttöön henkilölle, jolla on matala verenpaine.

  Laventelia hyödynnetään myös rauhoittamaan tulehtunutta ihoa. Kokeile laventelia hyönteisen pistoihin, pieniin palovammoihin tai auringonpolttamiin.

 • Limetti

  Energisoi ja kirkastaa ajatuksia

  Eteerisessä limettiöljyssä on raikas ja makea sitruksenkuoren tuoksu. Kevyen sitruunainen haihtuva tuoksuöljy lisää henkistä vireyttä, energisoi ja kirkastaa ajatuksia. Kosmetiikassa limettiä käytetään rasvaisen ihon tasapainottamiseen. Limetillä on virkistävä ja puhdistava vaikutus. Hierontaöljyyn sekoitettuna limetti voi auttaa vähentämään selluliittia.

  Limetin raikkaat tuoksut uutetaan kylmäpuristamalla hedelmän kuoresta, raa’asta hedelmästä tai höyrytislaamalla kokonaisista kypsistä murskatuista hedelmistä.

  Runsaasti C-vitamiinia sisältävää limettiä viljeltiin alun perin Lähi-Idän maissa. 1800-luvulla brittimerimiehille jaettiin päivittäinen annos limettimehua keripukin ehkäisemiseksi. Keripukki oli laivastolle todellinen vitsaus, sillä merimiesten moitteeton terveys oli tärkeää pitkillä merimatkoilla. Britannian laivaston merimiehet saivatkin runsaan limetinkulutuksen vuoksi lempinimen limey.

 • Mandariini

  Ihon ihmeöljy

  Eteerisessä mandariiniöljyssä on voimakkaan makea, lähes kukkainen sitruksen tuoksu. Mandariiniöljy on aavistuksen muita sitrustuoksuja lempeämpi. Hellävarainen mandariinin eteerinen öljy tasapainottaa rasvaista ihoa ja auttaa taistelussa aknea vastaan. Vartalovoiteeseen tai hierontaöljyyn sekoitettuna mandariiniöljy helpottaa raskaana olevan oloa, hoitaa raskausarpia, auttaa vähentämään selluliittia ja kiinteyttää ihoa esimerkiksi painonpudotuksen jälkeen.

  Mandariiniöljy uutetaan kylmäpuristamalla hedelmän ulkokuoresta.

  Mandariini oli perinteinen mandariinikiinalaiselle osoitettu lahja, ja sai sen mukaan nimensä. Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kuivattuja mandariininkuoria hyödynnettiin elämänenergian säätelyyn, vatsan hyvinvointiin. Mandariiniöljyä käytetään myös Intian ayurveda-lääketieteessä muun muassa unettomuuden, stressin ja iho-oireiden hoitoon.

 • Mänty

  Energisoi ja stimuloi

  Eteerisessä mäntyöljyssä on raikas ja voimakas, kuivan balsaminen, jopa tärpättinen tuoksu. Mäntyöljyssä on metsän virkistävää voimaa, joka energisoi, stimuloi ja terästää keskittymiskykyä. Antiseptinen ja desinfioiva mäntyöljy raikastaa ja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa. Se avaa hengitysteitä. Runsaasti antioksidantteja sisältävä öljy rentouttaa ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

  Eteerinen mäntyöljy uutetaan kuivatislaamalla männyn havuista.

  Tiesitkö, että mänty on Suomen yleisin metsäpuu, joka voi elää yli 400-vuotiaaksi? Kestävät männyt saattavat selviytyä kuin ihmeen kaupalla hengissä useastakin metsäpalosta. Amerikan alkuperäiskansat hyödynsivät männyn tehokkaita ominaisuuksia keripukin ehkäisyyn ja täyttivät sillä patjoja suojautuakseen täiltä ja kirpuilta. Männyn pihkasta valmistetaan muun muassa tervaa, pikiöljyä ja tärpättiä. Puun C-vitamiinipitoisia nuoria kerkkiä käytetään erilaisiin lääkkeisiin ja rohdoksiin.

 • Muskatellisalvia

  Vahvistaa ja tasapainottaa

  Eteerisessä muskatellisalviaöljyssä on makea, pähkinäisen yrttinen ja lämmin tuoksu. Muskatellisalvia vahvistaa fyysisissä, hermostollisissa ja seksuaalisissa heikkoustiloissa. Se rentouttaa sekä tasapainottaa kehoa ja mieltä.

  Muskatellisalvian eteerinen öljy höyrytislataan kasvin kukkivista latvoista ja lehdistä.

  Muskatellisalviaa viljeltiin alkujaan Etelä-Euroopassa ja Syyriassa, myöhemmin sen viljely levisi kaikkialle maailmaan. Muskatellisalvia on saanut nimensä viinirypälelajikkeen mukaan. Yrtillä maustetaan aromikkaan kukkaisia ja makeita Muscat-viinejä.

  Annostele muskatellisalviaa varoen. Se heikentää keskittymiskykyä eikä siksi sovellu käytettäväksi nopeaa reagointikykyä vaativassa työympäristössä tai liikenteessä.

 • Mustakuusi

  Antaa uutta energiaa

  Mustakuusi on keuhkoja avaava ja huoneilmaa desinfioiva haihtuva öljy, jolla on virkistävä ja vahvistava vaikutus. Mustakuusiöljy auttaa tehokkaasti väsymystiloissa.

  Eteerinen mustakuusiöljy uutetaan kuivatislaamalla kuusenhavuista.

  Kanadasta ja Siperiasta kotoisin oleva mustakuusi on siro ja pienikokoinen havupuu, jolla on kauniin tuuheat, sinertävät neulaset. Sitkeä selviytyjä kasvaa karuissakin olosuhteissa. Rakenteeltaan vahvan ja kevyen mustakuusen puuaineksesta on perinteisesti valmistettu köyttä, ja sen pihkasta parantavia voiteita. Puun kuusenkerkistä ja neulasista on keitetty teetä, joka on auttanut keripukin torjumisessa.

 • Mustapippuri

  Energisoi ja lämmittää lihaksia

  Eteerisessä mustapippuriöljyssä on terävä, metsäisen kuiva ja lämpimän mausteinen tuoksu. Mustapippuriöljy energisoi, lämmittää lihaksia ennen urheilusuoritusta, vilkastuttaa tehokkaasti verenkiertoa ja nopeuttaa palautumista. Eteerisellä mustapippuriöljyllä voit halutessasi myös lisätä lämmintä ja mausteista sävyä kosmeettisiin ja aromaterapeuttisiin tuotteisiin.

  Eteerinen mustapippuriöljy höyrytislataan kuivatuista ja murskatuista pippureista.

  Aasiasta, Intian Keralasta lähtöisin oleva mustapippuri on kuulunut vuosituhansia intialaiseen ruokakulttuuriin. Keskiajalla pippuri oli arvokas tuontimauste ja maksuväline, jolla nähtiin myös olevan useita terveyshyötyjä. Mustapippurissa on runsaasti rautaa, kaliumia, mangaania, C- ja K-vitamiinia sekä kuitua.

 • Neroli

  Rauhoittaa mieltä ja auttaa nukkumisessa

  Eteerisessä neroliöljyssä on raikas ja hieno tuoksu, joka täydentyy makean kukkaisilla rikkailla sävyillä. Nerolin luonteenomainen tuoksu hurmaa lämmöllään. Myös appelsiinikukkana tunnettu neroli rauhoittaa mieltä, lievittää pahaa oloa sekä auttaa nukkumisessa. Ihonhoidossa neroli hidastaa ihon vanhenemista ja palauttaa sen kimmoisuutta. Eteerinen neroliöljy virkistää, parantaa oloa ja elvyttää erityisesti kypsempää ihoa.

  Nerolin eteerinen öljy höyrytislataan tuoreeltaan kerätyistä kukista.

  Jo muinaiset egyptiläiset arvostivat nerolin parantavia ja hoitavia ominaisuuksia. Neroli on nimetty italialaisen prinsessa Nerolan mukaan, joka käytti appelsiinikukan tuoksua parfyyminaan. Appelsiininkukkia saatettiin aiemmin käyttää hääkimpuissa lievittämään tulevan hääyön aiheuttamaa hermostuneisuutta.

 • Palmarosa

  Keventää oloa ja kohottaa mielialaa

  Eteerisessä palmarosaöljyssä on makean kukkainen, ruusuinen tuoksu. Palmarosa tuo mieleen pelargonin huumaavat tuoksusävyt. Palmarosa vahvistaa, keventää oloa ja kohottaa mielialaa. Voimakkaasti antibakteerisena öljynä se tuhoaa bakteereja. Palmarosaöljy tasapainottaa ja kosteuttaa kaikkia ihotyyppejä, hillitsee talineritystä, virkistää väsynyttä ihoa ja silottaa pieniä juonteita. Se hoitaa erityisen tehokkaasti kuivaa ihoa.

  Palmarosan eteerinen öljy höyry- tai vesitislataan tuoreesta tai kuivatusta ruohosta.

  Palmarosaöljy on aikaisemmin tunnettu myös intialaisena tai turkkilaisena pelargoniöljynä. Nimet juontavat juurensa aikoihin, jolloin öljyä kuljetettiin laivoilla Pompejista Punaisenmeren satamiin ja edelleen Konstantinopoliin ja Bulgariaan.

 • Patsuli

  Sensuelli ja miehinen tuoksu

  Eteerisessä patsuliöljyssä on makea ja rikas, yrttisen maanläheinen tuoksu. Patsuliöljyn tuoksusävyt syvenevät ajan kuluessa entisestään. Patsuli on rauhoittava ja vahvistava miehinen haihtuva öljy, joka kohottaa ja tasapainottaa mielialaa. Eksoottista patsulia arvostetaan myös sensuellina tuoksuna, joka kiihottaa seksuaaliviettiä ja auttaa vapautumaan.

  Patsulin eteerinen öljy höyrytislataan kuivatuista, yleensä fermentoiduista lehdistä.

  Idässä patsulia käytetään yleisesti vaatteiden ja liinavaatteiden hajustamiseen. Sen on myös uskottu ehkäisevän tautien leviämistä. Antiseptinen patsuliöljy tasapainottaa rasvaista ja akneen taipuvaista ihoa. Sitä voi käyttää muun muassa ihotulehdusten, haavojen ja sieni-infektioiden hoitoon.

 • Pelargoni

  Tasapainottaa ja rauhoittaa kaikkia ihotyyppejä

  Eteerisessä pelargoniöljyssä on ruusuisen makea ja minttuinen tuoksu. Huumaava pelargonin tuoksu on erityisesti parfyymien valmistajien suosiossa. Pelargoni viilentää ja kosteuttaa kuivaa ärtynyttä ihoa. Laimennettuna öljy rauhoittaa auringonpolttamia, pehmentää ja häivyttää arpia sekä hillitsee hilseilyä. Pelargonin tuoksu muistuttaa ruusua. Pelargoniöljy soveltuu erityisen hyvin kypsemmän naisen terveyden ja kauneuden hoitoon. Pelargoniöljy elvyttää ja virkistää ihoa ja kohottaa mielialaa. Se tasapainottaa aineenvaihduntaa ja aktivoi lymfanesteiden kulkua.

  Pelargonin eteerinen öljy höyrytislataan lehdistä, varsista ja kukista.

  Afrikan eteläosasta kotoisin olevan pelargonin nimi palautuu kreikan haikaraa tarkoittavaan sanaan pelargos. Tiesitkö, että erilaisia pelargonilajeja on peräti 250. Makean tuoksuisia pelargoneja on käytetty hyytelöjen, siirappien ja kakkujen maustamiseen.

 • Petitgrain

  Rauhoittaa kehoa ja mieltä

  Eteerisessä petitgrain-öljyssä on raikkaan kukkainen, sitruksinen tuoksu. Voit aistia ainutlaatuisesta tuoksusta myös metsäisen yrttisen pohjavivahteen. Appelsiinipuusta kerätään talteen monipuolisia terveyttä ja kauneutta edistäviä antimia. Appelsiinin kukista saatavan nerolin ja hedelmäöljyjen lisäksi appelsiinipuusta saadaan hyödyllistä petitgrain-öljyä. Aluksi öljyn tislaamisessa käytettiin pieniä raakoja appelsiineja. Sen myötä öljy sai nimekseen petitgrain eli pieni jyvä.

  Eteerinen petitgrain-öljy höyrytislataan appelsiinipuun lehdistä ja nuorista oksista.

  Yksi petitgrain-öljyn arvokkaimmista ominaisuuksista on sen rasvaista ihoa ja päänahkaa tasapainottava vaikutus. Se auttaa myös hillitsemään liiallista hikoilua. Petitgrainia on perinteisesti käytetty rauhoittumiseen ja pahaan oloon.

 • Piparminttu

  VIrkistää ja auttaa keskittymään

  Eteerisessä piparminttuöljyssä on voimakkaan läpäisevä, ruohoisen minttuinen kamferinen tuoksu.
  Piparminttu vilkastuttaa miellyttävästi verenkiertoa. Tunnet sen viilentävänä, raikastavana ja lämmittävänä tuntemuksena. Hoida väsyneitä jalkoja ihanalla jalkakylvyllä, helli ärtynyttä ihoa tai käytä antiseptistä piparminttuöljyä esimerkiksi raikkaan suuveden ainesosana.

  Piparmintun eteerinen öljy höyrytislataan kukkivasta yrtistä.

  Aromaattista piparminttua on viljelty vuosituhansia Kiinassa ja Japanissa, ja se mainitaan jo Raamatussa. Myös Egyptistä on löydetty 1 000 eaa. säilöttyä piparminttua, jota käytettiin eräänlaisena valuutan muotona. Piparminttua on perinteisesti pidetty mielentilaa rauhoittavana ja virkistävänä yrttinä.

 • Room. kamomilla

  Ärtyneen ihon ja ihottumien hoitoon

  Roomalaisen kamomillan eteerisessä öljyssä on lämpimän makea ja yrttinen tuoksu. Se on mieltä ja kehoa rauhoittava tuoksuöljy, jota arvostetaan myös ihon hoidossa. Sekoita eteerinen kamomillaöljy esimerkiksi ihanan tuoksuvaksi, lihaksia rentouttavaksi hierontaöljyksi.

  Roomalaisen kamomillan eteerinen öljy on höyrytislattu kukkivan kasvin latvuksista.

  Roomalainen kamomilla eli jalosauramo kuuluu 900-luvulta peräisin olevan yhdeksän yrtin loitsun taianomaisiin ainesosiin. Vanhan anglosaksisen loitsun yrttisekoitusta käytettiin tulehdusten ja myrkytysten hoitoon sekä pahojen voimien torjumiseen.

  Kamomillan eri variaatiot ovat edelleen länsimaiden suosituimpia yrttejä. Kamomillaa nautitaan mieltä rauhoittavana teenä ja käytetään kosmetiikassa lempeänä tuoksuainesosana. Tiesitkö, että nimi kamomilla palautuu kreikan sanaan chamaemelum, joka tarkoittaa kirjaimellisesti maaomenaa. Roomalaisen kamomillan sulkamaisissa lehdissä onkin hento omenankaltainen tuoksu.

 • Rosmariini

  Lisää tarmoa ja voimistaa vatsaa

  Eteerisessä rosmariiniöljyssä on voimakkaan raikas, mintun kaltainen yrttinen tuoksu. Voit aistia puhdistavasta rosmariinista myös metsäisen balsamisen pohjasävyn. Voimakas rosmariiniöljy vahvistaa hiuksia. Rosmariiniöljy lämmittää ja auttaa on rentouttamaan lihaksia. Huomaa, että runsaasti käytettynä rosmariini saattaa nostaa verenpainetta. Rosmariinia ei suositella epilepsiaa sairastavalle.

  Rosmariinin eteerinen öljy höyrytislataan kasvin tuoreista kukkivista latvoista.

  Välimeren seudulta peräisin oleva rosmariini kuuluu ensimmäisiin ruoanlaitossa, perinteisessä lääkinnässä ja taioissa käytettyihin kasveihin. Nimi tulee latinan sanasta rosmarinus eli meren ruusu.

 • Ruusu

  Onnellisuuden ja rakkauden haihtuva öljy

  Eteerisessä ruusuöljyssä on erittäin rikas ja syvä, makean kukkainen, aavistuksen mausteinen tuoksu. Ruusuöljy hurmaa tuoksullaan ja kohottaa mielialaa. Se elvyttää ihoa ja auttaa sitä lempeästi uusiutumaan. Ruusua arvostetaan erityisesti naisen elinvoimaa vahvistavana ja tasapainoa elvyttävänä öljynä. Se ehkäisee ennalta ryppyjä sekä uudistaa ja silottaa vanhenevaa ihoa. Se rauhoittaa myös herkkää couperosa-ihoa. Antiseptinen öljy voi auttaa kuivan, ärtyneen ja tulehtuneen ihon hoidossa.

  Ruusun eteerinen öljy höyrytislataan tuoreista terälehdistä.

  Frantsilan tuote on sekoitus luomujojobaöljyä ja ruusun eteeristä öljyä.

 • Ruusupuu

  Ihon infektioihin

  Ihon infektioihin, nostamaan vastustuskykyä, päänsärkyihin ja stressiin. Hellävaraista, infektioita vastustavaa ja immuniteettiä kohottavaa ruusupuuta käytetään erityisesti ihon hoidossa – aknesta ja arvista aina ryppyjen hoitoon. Sitä käytetään myös päänsäryissä sekä stressitilanteissa missä kaivataan kirkasta mieltä ja selkeää ajattelua.

  Hyvin pidetty ruusunomainen tuoksu saadaan Brasilian sademetsissä kasvavan puun aineksesta. Puu oli aiemmin vaarassa tuhoutua mm. metsäteollisuuden istutusten ansiosta, mutta onneksi sitä on aloitettu viljelemään.

 • Santelipuu

  Luo harmoniaa ja aistikasta tunnelmaa

  Eteerisessä santelipuuöljyssä on syvä ja pehmeä, makean metsäinen, balsaminen tuoksu. Santelipuun hienonnetusta ytimestä saatava eteerinen öljy rentouttaa, kohottaa mielialaa ja energisoi. Santelipuusta voi olla apua kuivan, ärtyneen ja tulehtuneen ihon hoidossa. Se tasapainottaa sekaihoa ja aknea sekä auttaa silottamaan ryppyjä.

  Santelipuun eteerinen höyrytislataan kuivatusta, jauhetusta sydänpuusta ja juurista.

  Pitkään viipyilevä santelipuun tuoksu on yksi vanhimmista tunnetuista parfyymiaineksista. Intiassa santelipuun tuoksu leijailee vastaan kaikkialla – sekä ulkona että sisätiloissa. Santelipuuta on käytetty jo yli neljän vuosituhannen ajan erilaisissa itämaisissa rituaaleissa, perinteisissä suitsukkeissa ja palsamointiaineena. Sitä käytetään edelleen nykypäivän kosmetiikassa ja parfyymeissa. Santelipuu on myös temppelien yleinen rakennusmateriaali.

 • Setri

  Antiseptinen öljy

  Setrin eteerisessä öljyssä on lämmin, kamfeerinen pintatuoksu. Pohjasävy on viipyilevän makea ja metsäisen balsaminen. Raikkaalla, havumaisella tuoksulla on antiseptinen vaikutus. Setri lisää elinvoimaa, terästää keskittymiskykyä ja avaa hengitysteitä. Miesten partavesissä setriä käytetään ihon puhdistamiseen ja rauhoittamiseen. Setriöljy voi auttaa rasvoittuvan hiuspohjan, hilseilyn ja ihotulehdusten hoidossa. Pari tippaa öljyyn sekoitettuna hoitaa hiuksia ennen shampoopesua. Se puhdistaa, lievittää turvotusta ja edistää lymfanesteiden kiertoa. Hierontaöljyyn lisättynä setrillä on lämmittävä vaikutus.

  Setrin eteerinen öljy höyrytislataan setrin puusta, kannoista ja sahanpurusta.

  Libanonin setrin öljy saattoi olla yksi ensimmäisiä uutettuja öljyjä. Puun tuoksu karkotti tuholaisia, kuten myös tämä setri. Egyptiläiset hyödynsivät setripuun öljyä palsamointiin, kosmetiikkaan ja parfyymeihin. Tiibetiläiset käyttävät setriä edelleen temppelisuitsukkeissa ja perinteisessä lääketieteessä.

  Setriöljy oli yksi antiikin Kreikan mitridaatti-vastamyrkyn valmistusaineista. Myrkytetyksi tulemista pelännyt kuningas Mithridates kehitti vastamyrkyn, jossa oli yli 40 eri rohdosta. Kuninkaan kerrotaan ottaneen vastamyrkkyä joka päivä ja tulleen lopulta myrkyille vastustuskykyiseksi.

 • Sitronella

  Keventää mielialaa ja piristää

  Sitronellan eteerisessä öljyssä on raikas ja voimakas sitruunainen tuoksu. Sitruunalta tuoksuva antiseptinen öljy rauhoittaa mieltä ja hillitsee stressiä.

  Sitronellan eteerinen öljy höyrytislataan tuoreesta, osittain tai täysin kuivatusta sitruunaruohosta.

  Sitronellan miellyttävää aromia suositaan laajalti kosmetiikassa ja aromaterapeuttisissa hoidoissa. Sitronellan lehtiä käytetäänkin monessa kulttuurissa niiden aromaattisten ja lääkinnällisten vaikutusten vuoksi. Kokeile sitronellaa sisältävää öljysekoitusta esimerkiksi raikkaana luonnonmukaisena deodoranttina.Tiesitkö, että sitronellaa käytetään myös rauhoittamaan häiritsevästi haukkuvia koiria ja estämään niitä tärvelemästä kodin huonekaluja?

 • Sitruuna

  Virkistää ja raikastaa

  Sitruunan eteerinen öljyssä on kevyt ja raikas sitruksinen tuoksu. Sitruunaöljy rauhoittaa mieltä. Siitä voi olla apua ihon kutinan ja ärsytyksen lievittämisessä sekä taistelussa selluliittia vastaan.

  Sitruunan eteerinen öljy kylmäpuristetaan hedelmän ulkokuoresta.

  Himalajalta Koillis-Intista kotoisin oleva sitruuna on yksi maailman suosituimmista sitrushedelmistä. Sitruunan kuorta ja mehua on käytetty laajalti monipuolisena mausteena ja lääkinnällisissä tarkoituksissa. Espanjassa ja muissa Euroopan maissa sitruunaa hyödynnetään yleisrohtona. Sitruunaan kätkeytyy runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja. Japanilaisten tutkimusten mukaan sitruunan raikas, puhdas ja virkistävä tuoksu auttaa parantamaan työtehoa. Sitruuna tekee myös hyvää ruoansulatukselle. Huomaa, että muiden sitrustuoksujen tapaan sitruuna aiheuttaa iholle valoherkkyyttä. Siksi sen käyttöä on vältettävä auringonvalossa.

 • Sypressi

  Lievittää stressiä ja rentouttaa

  Sypressin eteerisessä öljyssä on savuinen, makean palsaminen, pitkään viipyilevä tuoksu. Sypressiöljy tunnetaan lämmittävistä ja mielialaa nostattavista ominaisuuksistaan. Se hoitaa, puhdistaa, lievittää stressiä ja rentouttaa. Sypressiöljyn raikas tuoksu nostattaa tuntemuksen kävelystä hiljaisessa kuusimetsässä.

  Eteerinen sypressiöljy voi auttaa rasvaisen ihon tasapainottamisessa. Se saattaa myös palauttaa ihon kimmoisuutta esimerkiksi painonpudotuksen jälkeen. Sypressiöljy auttaa taistelussa selluliittia vastaan ja voi lievittää nestekertymiä. Sypressi hillitsee tehokkaasti voimakkaita hajuja, ja siksi sitä kannattaa kokeilla esimerkiksi jalkojen hikoilun hillitsemiseen.

  Sypressin eteerinen öljy höyrytislataan puun neulasista ja pienistä oksista.

  Sypressipuu huokuu melankolista symboliikkaa. Sypressin kreikankielinen nimi tarkoittaa ikuisesti elävää. Legendan mukaan Kristuksen ristiinnaulitsemispuu oli tehty sypressipuusta. Myös eteerinen sypressiöljy oli muinaisten sivilisaatioiden arvostama lääke ja suitsuketuoksu. Tiibetiläiset käyttävät sypressiöljyä edelleen puhdistavana tuoksuna.

 • TeaTree

  Antiseptinen teepuuöljy

  Teepuun eteerisessä öljyssä on lämpimän raikas, mausteisen kamferinen tuoksu. Teepuu on australialainen puulaji, joka erittää voimakasta lääkkeenomaista tuoksua. Teepuu on saanut nimensä kasvin käyttötavasta. Se ei suinkaan kuulu teepuihin vaan myrttikasveihin. Australian aboriginaalit ovat valmistaneet teepuun lehdistä jo vuosisatojen ajan erilaisia vaivoja lievittävää yrttiteetä.

  Teepuuöljystä voi olla apua erilaisten iho-ongelmien ja infektioiden lievittämisessä. Aboriginaalit ovat käyttäneet teepuuöljyä muun muassa jalka- ja kynsisienen, syylien, hyönteisten pistojen ja huuliherpeksen hoitoon. Niihin vaivoihin teepuuöljyä kannattaa kokeilla tänäkin päivänä. Antiseptinen teepuuöljy saattaa rauhoittaa myös akneihoa

 • Timjami

  Perinteinen lääkekasvi

  Timjamin eteerisessä öljyssä on lämmin, mausteisen yrttinen, voimakas tuoksu. Perinteisenä lääkekasvina tunnettu timjami vahvistaa kehoa ja mieltä. Timjamin voimakkaan maustemainen haihtuva tuoksuöljy tunnetaan sen ruoansulatusta edistävistä ja hengitysteitä avaavista ominaisuuksista. Timjamiöljyllä voi myös hoitaa ihon epäpuhtauksia ja aknea sekä tasapainottaa rasvaista ihoa.

  Timjamin eteerinen öljy vesi- tai höyrytislataan tuoreista tai osittain kuivatuista lehdistä sekä kukkivista latvoista.

  Timjamia on hyödynnetty vuosituhansia ruoanlaitossa, yrttilääkinnässä ja aromaattisena öljynä. Se on yksi ensimmäisistä länsimaisen yrttilääkinnän kasveista. Aiemmin timjamin uskottiin suojelevan pahoilta voimilta ja torjuvan painajaisia. Timjami on myös rohkeuden ja kunnioituksen symboli. Keskiajalla naiset ojensivat ritarilleen huivin, jonka päälle oli aseteltu timjaminoksa. Jo muinaiset egyptiläiset sekoittivat timjamia aineeseen, jolla palsamoivat kuolleet faaraonsa. Timjamilla uskotaan edelleen olevan hämmästyttäviä hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

 • YlangYlang

  Tuulahdus tropiikin lämpöä

  Ylang ylang eli tuoksuilangia on huumaavan eksoottinen tuoksu, joka yhdistetään rakkauteen ja naisellisuuteen. Eteerisessä ylang ylang -öljyssä on makean viettelevä, kukkean balsaminen tuoksu. Ylang ylang vapauttaa ja rentouttaa. Se on sensuelli tuoksu, joka sopii viettelykseen ja tunteikkaisiin romanttisiin hetkiin.

  Eteerinen ylang ylang -öljy höyrytislataan tuoreeltaan poimituista kukista.

  Ylang ylangin mielialaa kohottava ja tunteita nostattava tuoksu on parfyymien valmistajien keskuudessa erittäin arvostettu tuoksuainesosa. Trooppisen ylang ylangin kukkeutta voikin erottaa useista tunnetuista luksusparfyymeistä.

Jos olet epävarma hoidon sopivuudesta itsellesi, esim perussairauden tai muun terveydentilaan liittyvän asian vuoksi, varaa aikasi puhelimitse tai sähköpostilla. Tällöin teen jo puhelimessa alustavan kartoituksen tilanteesta ja varmistan, että hoito on turvallista tehdä.

Jos Sinulla tulee kysyttävää, annan mielelläni lisätietoja puhelimitse, sähköpostitse tai facebookin kautta. Hoitoja tehdessäni puhelin on äänettömänä, mutta jätä viesti niin palaan asiaan mahdollisimman pian